16 Ağustos 2016 Salı

BOSNA SAVAŞI İLE İLGİLİ KİTAPLAR

1992-95 yılları arasında geçen Bosna Hersek Savaşı, 2000’li yılların başından bu yana ilgilendiğim bir konu. Nezuk’tan başlayıp, Potocari’de ki esir kamplarına kadar devam eden Barış Yürüyüşü’ne katılmak, gerçekleştirmek istediğim en büyük dileklerimden biri. Yıllarca Bosna Savaşı ve Sreebrenica Katliamı hakkında yayınlanan bütün belgeselleri defalarca izledim. Yakın tarihte gerçekleşen bu insanlık dışı olayı her yıl temmuz aylarında aynı yayınları izleyerek, gözüm yaşlı bir şekilde andım.
Bu yıl ki Barış yürüyüşüne kardeşim ve kuzenim katıldılar. Srebrenica’da ki toplu mezarlardan geçip dualarını yolladılar o masum insanlara. Onların yanında olamayışım beni çok etkiledi. Malesef iş yaşamım bu yolculuğu yapmama engel oldu. Geçtiğimiz yıllarda da tatillerimin hepsinde çoğunlukla arkadaşlarımla eğlenmeyi seçtim, nasılsa bir gün giderim diye. Önümüzdeki yıl bu yolculuğu artık ertelemeyeceğim. Ailemin, yaşanan insanlık dışı katliamdan görüntüleri bir bir görmesi, fotoğraflar ve o an hissettiklerini bana aktarması her zamankinden daha çok iç yaralayıcı bir şekilde iz bıraktı kalbimde. 6-12.Temmuz.2016 tarihleri arasında kardeşimle sürekli whats app. telefon ve sosyal medya yoluyla iletişimde olduk. Bir nevi bende Bosna’da gibiydim. Gittikleri heryer de, gördüklerini ve hissettiklerini benimle paylaştılar. Bu paylaşımlardan sonra unuttuğum çok önemli birşey olduğunu hatırladım. Bosna Savaşı ve Srebrenica Katliamı ile ilgili 10’larca belgesel ve program izlemiş olmama rağmen şimdiye kadar hiçbir kitap okumadığımı hatırladım.
Son birkaç ay içinde yaşamım köklü bir şekilde değişti. 5 yıllık işyerimden ayrılıp, yeni bir işe ve yeni bir hayata başladım. Bazı şeyler düşlediğim gibi olmadı. İçimde sayısız pandomimlerle geçen günlerim istemesem de benliğimi karanlığa sürüklüyor ve her zamankinden daha sessiz bir insan olmamı sağlıyordu. Tüm bu kötümserlikten kurtulmanın en iyi yolunun; yıllarca ilgilendiğim konuya daha sıkı bağlanıp, belgeseller haricinde konu ile ilgili çıkan ne kadar kitap varsa okumak olduğuna karar verdim. Hayatımda en hızlı kitap okuduğum dönemlerden birini yaşadım.
Ne için yaşıyoruz? Hayatlarımızda acı olarak nitelendirdiğimiz herşeyi sonuçta biz verdiğimiz reaksiyonlarla acı diye tasvir ediyoruz. Geçtiğimiz ay, 1 hafta içinde Bosna savaşıyla ilgili 3 kitap okudum. 2. Hafta da 2 kitap daha bitirdim. İnsanın hayatı boyunca yaşayabileceği en kötü felaketi içimde hissettim..

“Srebrenica’nın Öyküsü” (Isnam Taljic)
“Zlata’nın Günlüğü” (Zlata Filipovic)
“Kurşunların da Rengi Var” (Emine Şeçerovic)

“Güvenli Bölge” Gorazde (Joe Sacco)
“Srebrenica Cehennemi” (Cemaleddin Latic)

Bu kitapları okumalısınız. Gerçekten bu sefer farklı hissediyorum ve artık ölüm ya da sağlık konu olmadığı sürece beni hiçbir şeyin üzebileceğini düşünmüyorum. Sanırım konuyla ilgili her kitabı okuyacağım. Bosna Hersek savaşı ve Srebrenica katliamı ile ilgili Türkçe'ye çevrilmiş ya da çevrilmemiş her kitabı arıyorum.
"Birleşmiş Milletler Bayrağı Altında - Under The UN Flag" (Hasan Nuhanovic) Bu kitabın Türkçe çevirisi yok. İngilizcesini tüm seçkin kitabevlerinde ve nette aramama rağmen bulamadım. "Sarajevo Marlboro" (Miljenko Jergovic) Bu kitabın Türkçe çevirisi de var, İngilizce basımı da var. Ama ne yazık ki ülkemizde yine bu kitabı satın alabileceğim bir kuruluş ya da internet sitesi bulabilmiş değilim.
Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinden sonra, ilgi ile okuduğum tek kitaplar dizisi Bosna Savaşı ve Srebrenica Katliamı ile ilgili olan kitaplardı. Fantastik bir eserle, siyasi ve tarihi eserleri benzeştirmem belki doğru bir ölçüt değil ama kütüphanemde mitolojiden, savaşa, din üzerine kadar çok geniş yelpazede bulunan kitaplar topluluğum var. Başka bir örnek vermem gerekirse, Robin Sharma’nın “Ferrarisini Satan Bilge” adlı kitabından sonra en hızlı okuduğum kitap Isnam Taljic’in “Sreebrenica’nın Öyküsü” isimli kitabı oldu. Ortalama günde 50 sayfa okurken, 310 sayfayı bir solukta 36 saat geçmeden bitirmiştim.
Tüm bu kitapları okurken, bir insanın başına gelebilecek en kötü şeyin nasıl birşey olduğunu tasvir etmeye çalıştım. İnsan hayatında bazı anlar vardır; öncesi ve sonrası diye ayırdığınız anlar. Bu anlar, en mutlu anlarınız ya da en üzgün olduğunuz anlar olabilir. Çoğu zaman yeniden doğduğunuzu hissedersiniz. Bosna Savaşı ile ilgili okuduğum her kitaptan sonra artık yepyeni bir insan olduğumu düşünüyorum. Konuyla ilgili bulabildiğim ve anında sipariş ettiğim 6. Kitabım bugün geldi.

“İnsanlık Tarihinde Kara Bir Leke Srebrenica Soykırımı” (Mehmet Koçak)

Yakın tarihimizde yaşanılan bu insanlık dışı olayın her anına yeniden esir olacağım ve yoluma devam edeceğim.

OSMAN ÇELİK
www.twitter.com/ocelik7

GÖZÜ YAŞLI BİR VALS

Rüstem tek başına sürdürdüğü basit hayatını, her zaman sevdiği şeyleri yapmak için yaşayan sıradan bir insan olarak geçirmeye devam ediyordu...